De korte keten is geen nostalgische folklore, maar een leefbaar landbouwmodel

9/05/2019
Onze coördinator Sofie Vanthournout kroop samen met Tom Ysewijn van Oxfam-Wereldwinkels in de pen. Voor de website van MO* schreven ze het opiniestuk 'De korte keten is geen nostalgische folklore, maar een leefbaar landbouwmodel'. Daarin sporen ze beleidsmakers aan om in te zetten op een evenwichtiger landbouwsysteem (gepubliceerd op 4 mei 2019).
 
"Laten we terugkeren naar de essentie van landbouw: onze maatschappij voorzien van voedzaam, evenwichtig voedsel en andere nuttige landbouwproducten. Maak boeren minder afhankelijk van grote investeringen en export, en zet voluit in op een gezonde, duurzame landbouw waarvan iedereen beter wordt."
In dat evenwichtig landbouwsysteem zien Sofie en Tom een belangrijke rol weggelegd voor burgers en de korte keten.
"Terwijl overheden schijnbaar (m)achteloos staan tegenover de crisis in de landbouwsector, ontstaan er steeds meer burgerinitiatieven die er wél in slagen om boeren een eerlijke prijs te bieden voor gezonde voeding. Organisaties als Voedselteams en Oxfam-Wereldwinkels ontwikkelden concrete modellen waarin geëngageerde vrijwilligers alternatieve voedselnetwerken organiseren.

Met het concept van ‘korte keten’ — voedsel rechtstreeks bij de boer gekocht — herstellen we de link tussen de boer en de consument én kunnen we gerust zijn over de oorsprong van wat er op ons bord komt. Zo komt opnieuw de boer in beeld, niet de ondernemer."
Lees hier het volledige opiniestuk op de website van MO*. 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY