Februari zonder supermarkt - #fierevoedselteamer Tuur toont hoe het moet!

25/02/2021

Sinds 2017 lanceert het Zwitserse collectief 'En Vert et Contre Tout' de challenge 'Februari zonder supermarkt'. Met deze challenge willen ze mensen aansporen om hun inkopen een maand lang niet in de supermarkt te doen, maar wel bij kleine handelaars. Waarom? Naast bewustmaking van consumenten over de prijspolitiek, de transportkilometers en de enorme oververpakking in de supermarkt, wil deze challenge ook mensen oproepen om kleine, lokale producenten te ondersteunen en mensen gezonder en lokaler te laten eten. En laat Voedselteams daar nu het perfecte alternatief voor vormen! #fierevoedselteamer Tuur toont hoe het moet!


Voedselteams zak

Stel jezelf even voor Tuur

‘Ik ben Tuur, 34 jaar en geloof sterk in positief en concreet activisme. De visie van Voedselteam spreekt me aan. Het is fijn om als team lokaal verankerd te zijn en tegelijkertijd deel uit te maken van een groter geheel. We zijn deze zomer opgestart in Wetteren, en we voelen dat er potentieel zit in ons verhaal. We zetten ook sterk in op ontmoeting, netwerken en op ambassadeurschap van de leden.’


Hoe leerde je over het bestaan van Februari zonder supermarkt?

‘Ik zag een facebookpost passeren. Het leek me een leuke uitdaging, en in de WhatsApp-groep daagde ik de andere vrijwilligers direct uit. We plagen elkaar graag, maar we steken even graag de handen uit de mouwen.’


Wat doe jij om de supermarkt links te laten liggen in deze maand?

‘Meer bestellen bij Voedselteams en regelmatiger naar de markt gaan. Eenvoudig eigenlijk. Dat vulde ik aan met expedities naar ‘vergeten granen’ in mijn kast, en met ruilhandel. Zo ruilde ik tijdens de tweede week – de ‘lastigste’, zeggen ervaringsdeskundigen uit Zwitserland, waar dit concept is ontstaan ;-) – een flesje koolzaadolie van Hof ter Vrijlegem voor zwarte chocolade en appelsienen van Sien, die ook actief is in Voedselteam Wetteren. Sien content. Ik content.
Ik heb de supermarkt nog geen dag gemist. Naar de supermarkt gaan is vooral een gewoonte, net zoals de auto nemen om naar diezelfde supermarkt te gaan. En slechte gewoontes kunnen we parkeren hé. ‘


Wat doet je team daarvoor?

‘Elkaar prikkelen en uitdagen. We zien dit als een teambuilding. Het is niet voor iedereen even evident natuurlijk, maar iedereen doet een effort. Sien en ikzelf gaan de eindmeet halen met de vingers in de neus. Chapeau voor Sien, want met twee kleine kinderen is dit echt een mooie prestatie. Met Eveline, een andere vrijwilligster, ben ik op een barkoude woensdagnamiddag naar de fijne hoevewinkel van De Seizoenschuur geweest.
En vorige week hebben we Steffen, brouwer van Pikaflor, uitgenodigd tijdens ons depotmoment om zijn fantastische biertjes te verkopen. Het alcoholprobleem was meteen ook van de baan..
En facebookposts waarin we onze ervaringen deelden met ons netwerk in Wetteren, al hadden we hier wel nog meer op kunnen inzetten, realiseren we ons nu..’


Tips voor andere voedselteamers?

‘Het is een oude wijsheid, maar door jezelf te beperken, word je creatiever en heb je meer het gevoel dat je leeft. Het is gewoon verfrissend om de platgetreden paden te verlaten en om radicale alternatieven te verkennen en vorm te geven.
Ik zou zeggen: laat de energie stromen en durf keuzes maken. En weet: de supermarkt heeft jou nodig, maar jij hebt de supermarkt niet nodig.
Altijd welkom in ons depot in Wetteren!’


Tuur

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY