Maak kennis met Sam, onze nieuwe regiowerker voor Vlaams-Brabant

30/07/2020
Sam, vanwaar dat sterke engagement voor duurzame landbouw?
"Al van kleins af aan heb ik een grote bewondering voor de boerenstiel. Stiekem droomde ik ervan om later boer te worden. Veel van mijn vrienden in de middelbare school waren echter boerenzonen die dat idee uit mijn hoofd praten. De één zijn vader was namelijk een varkensboer met hoge schulden die vast zat aan contracten en de andere zijn vader was witloofboer die recent failliet was gegaan. Mijn romantisch beeld van een rendabel bedrijf in harmonie met de natuur was helemaal weg. In mijn latere studies kwam ik in aanraking met agro-ecologie in de vorm van zelfpluktuinen, agroforestry-systemen en verschillende korte keten systemen. Stilaan leerde ik dat landbouw wel rendabel kan zijn en dit terwijl je teelt met respect voor natuur en milieu! Ik besef echter dat we er nog lang niet zijn, daarom wil ik graag meewerken aan de promotie en werking van korte keten systemen. Ik geloof steevast dat korte keten volgens agro-ecologische landbouw een weg is naar rendabele bedrijven, gezonder eten voor consumenten en een gezonder milieu.

Je bent ook medewerker, op de Paardebloemhoeve in Westmalle. Wat voor bedrijf is de Paardebloemhoeve?
"De Paardebloemhoeve is al reeds meerdere generaties een melkveebedrijf. In 2017 maakte boer Stan de overstap naar biologische landbouw en in 2018 stapte zijn schoonzoon Sandro mee in het bedrijf. Sindsdien is er een zelfpluktuin, een imkerij, 2 verplaatsbare kippenmobielen voor eieren, vleeskippen en een hoevewinkel bijgekomen. We telen alles volgens principes van de agro-ecologische, agroforestry en biologische landbouw."

Denk je dat je ervaring als boer je zal helpen bij het regiowerk?
"Door te werken als boer heb ik niet alleen kennis van het teelt-technische, maar ook van het zakelijke aspect. Dit zorgt ervoor dat ik mij beter kan inleven in het reilen en zeilen van de producenten en samen met hen kan zoeken naar oplossingen en verbeteringen. Ik hoop ook dat ik meer landbouwers zal kunnen overtuigen om de overstap te maken naar Voedselteams/korte keten."

Je hebt ook ervaring met het leiden en ondersteunen van vrijwilligers. Wat zijn daarbij de grootste uitdagingen?
"Het wordt wel vaker gezegd, maar de wereld draait op vrijwilligers. Het grootste voordeel van vrijwilligers is ook hun grootste nadeel, namelijk hun enthousiasme. Met te weinig enthousiasme gebeurt er weinig tot niks. Teveel enthousiasme bij één persoon kan echter ook leiden tot die persoon die teveel werk opzich neemt, zich focust op de verkeerde dingen of conflicten onderling over ideologieën en verdeling van werk. Als regiowerker is het daarom belangrijk om dat enthousiasme gelijk te krijgen en te sturen."

Wat zou je willen bereiken in je nieuwe job?
"Ik hoop dat meer leden en consumenten hun weg zullen vinden naar Voedselteams, want samen kunnen we van onderuit ons voedselsysteem helemaal veranderen. De korte keten staat de laatste tijd al veel in de kijker, maar nu is het onze taak om het van een niche te veranderen in het “nieuwe normaal”."

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY