Sam van De Wikke vertelt.

24/06/2021
Met het aanbreken van de lente staat elke landbouwer te popelen om aan hun veldwerkzaamheden te beginnen. Deze koude en natte lente zorgde er jammer genoeg voor dat we het plantgoed en de tractor langer in de schuur moesten laten staan. Gelukkig zijn onze arbeiders en vrijwilligers zeer begaan met het veld en behandelen ze elke plant met veel liefde. Planten die tussen vriesperiodes door werden geplant, werden bij tijd en stond afgedekt om ze te beschermen, daardoor konden we in mei al de eerste courgettes oogsten!

Uiteraard winnen we niet elk gevecht tegen de natuur, zo begonnen de onvolgroeide bloemkolen een maand te vroeg kolen te dragen. Aangezien de planten zo klein waren, viel ook de grootte van de bloemkolen tegen. Met een beetje tegenzin werden deze dan toch maar oogst, maar met goede moed voor de volgende lading bloemkolen die er al prachtig uitzien.

Dit jaar maakte de ijsheiligen hun naam waar en vroor het 13 mei nog 's nachts. Hierna draaiden de werkzaamheden op 110%. De bedden werden rijkelijk voorzien van compost, de serres werden vol geplant met vruchtgewassen voor de zomer en buiten werd er volop gezaaid en geplant. Uiteraard zouden we niet in Belgiƫ zitten als daarna niet meteen een periode van droogte en heel warme temperaturen volgden.

Voor zover de noodzakelijke klaagzang over het weer. We hebben namelijk ook veel om dankbaar over te zijn!  Zo voel ik me trots als ik samen met mijn arbeiders 's ochtends het veld optrek om groentjes te oogsten. Dan voel ik me trots omdat we prachtige, verse en biologische groentjes kunnen afleveren, maar ook omdat we tewerkstelling kunnen bieden aan onze arbeiders die niet geschikt zijn voor de reguliere arbeidsmarkt. Ze hebben allemaal misschien hun beperkingen of mindere kantjes, maar het zijn ook de meest aangename en harde werkers. Met de versoepelingen omtrent corona hebben we de laatste tijd ook terug meer vrijwilligers. Veel van hen zijn blij als ze terug op het veld op kunnen om hun handen vuil te maken en terug sociaal contact te hebben. Ikzelf ben ook blij dat ik tijdens het wieden iemand heb waarmee ik uren over koetjes en kalfjes kan praten.


Ons project zou uiteraard niet mogelijk zijn zonder onze trouwe bestellers. Daarom willen we jullie graag bedanken voor de steun aan ons en Voedselteams!
 
Sam en het gehele De Wikke team
#Fierevoedselteamers

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY