Voedingsexpert KU Leuven pleit voor meer kost uit eigen land

24/04/2017

Staan er chiazaad of gojibessen op het menu? Dan zoekt u het veel te ver


We zijn in de ban van gezonde voeding, en terecht, maar in al onze ijver om gezonder te gaan eten, zoeken we het veel te ver. Dat zegt KU Leuven-professor en voedings­expert Christophe Matthys. Hij pleit voor een meer Belgisch dieet. “We moeten de rijkdom die traditioneel in ons voedingspatroon zat, opnieuw ontdekken.”

Terwijl hippe blogs superfoods uit exotische streken aanbevelen, kunnen we het dus net zo goed – of beter – dichter bij huis zoeken. “We moeten dringend weer leren appreciëren wat we hebben”, zegt voedingsexpert Christophe Matthys (42). De bio-ingenieur is professor, vader van drie zonen en medewerker van het universitair ziekenhuis in Leuven. Hij pleit voor een Belgisch(er) ­dieet. Nochtans heeft ons eetpatroon – in tegenstelling tot bijvoorbeeld het mediterraanse – absoluut geen goeie reputatie. “Maar het Belgische dieet bevat van oudsher wel degelijk gezonde tradities”, zegt Matthys. “Alleen zijn we die rijkdom uit het oog verloren.”

Hutsepot
Met andere woorden: er is meer dan biefstuk-friet. “Vroeger kon je in elke bruine kroeg in het Pajottenland een bruine boterham met platte kaas en radijs krijgen. Dat is een fantastische combinatie. Volkoren brood is rijk aan vezels. Platte kaas bevat probiotica, levende bacteriën die onze darmflora aanvullen. En in radijs zitten prebiotica, onverteerbare voedingsvezels die ook een zegen zijn voor onze darmen.” Prebiotica zijn razend hip. “Maar niemand die weet dat ze gewoon in prei, witloof en ajuinen zitten.”

Een ander voorbeeld van een gezonde Belgische traditie: hutsepot. Ten onrechte stiefmoederlijk behandeld. “Niet het meest sexy gerecht, dat geef ik toe, maar het zit wel tjokvol groenten. Er zijn tv-koks genoeg die er een hedendaagse versie van kunnen maken. Je kan er ook makkelijk veel van bereiden. De overschot stop je in de diepvries voor als het snel moet gaan.”

Mediterraans dieet
We moeten ophouden met alleen het mediterraans dieet te verheerlijken, zegt Matthys. “Dat dieet is zo gezond omdat het veel groenten en fruit bevat, en weinig bewerkt vlees. Maar zo kan het hier ook. Bovendien tonen veel studies alleen positieve effecten bij extra vierge olijfolie. De duurdere variant dus, die je niet in elk winkelrek vindt. Koolzaadolie kan evengoed. Vroeger werd hier veel hennep gekweekt, ook hennepolie kan. De stengel van die plant dient trouwens uitstekend als isolatiemateriaal in de bouw.”

Tablet
Terug naar de basis, zo vat Matthys zijn advies samen. Hij wil graag dat de rust terugkeert als het over (gezonde) voeding gaat. De hypes volgen elkaar in zo’n snel tempo op dat het verwarrend wordt. “Hoewel er veel informatie op hen afkomt, slagen jongvolwassenen er minder goed in dan hun ouders om alles goed te plannen en gezonde keuzes te maken. In de supermarkt maar ook tijdens het eten. Te vaak gebeurt dat voor de tv of met de tablet naast het bord.”


 Bron: Nieuwsblad - 24/04/2017

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY