Waarom wij geen plofkip eten

8/02/2022

6 weken. Die tijd heeft de kip die in de supermarkten ligt om de 2,6-2,8 kilo te halen om slachtrijp te zijn. Dat komt overeen met 60g per dag bijkomen. In spiermassa, niet in beenderen, om grote kipfilets te hebben. Zo rendeert elke vierkante meter stal optimaal. Pano maakte er een onthullende reportage over.

Voor die economische optimalisatie betaalt de kip de prijs: bijna de helft (47%) loopt mank door voetzoolletsels en -ontstekingen. Een groot deel kampt ook met hart- en verteringsproblemen. Resultaat: meer en meer antibiotica, toegediend vanaf ze kuiken zijn. 

Dat overmatig antibiotica-gebruik kan bacteriën immuun maken en verhoogt het risico op antibioticaresistentie. En die resistente bacteriën kunnen hun weg vinden van de boerderij tot op je bord. 

De reactie van de supermarkten

De supermarkten willen tegen 2026(!) de ‘Better Chicken Commitment’ aangaan. Dat is een overeenkomst die de kip een week extra geeft om op gewicht te komen en waarbij 2 meter zitstok per duizend kippen moet voorzien worden. De dieren wat buitenlucht geven, zit er niet in en wat de kippen in de 4 jaar tussentijd moeten doen, staat er niet bij.

wij eten geen plofkippen

Hoe doen onze kippenboeren het?

Begrijp ons niet verkeerd, elke verbetering voor de dieren is een goede zaak. Maar wij vinden deze overeenkomst niet verregaand genoeg. We vroegen aan twee van onze producenten hoe zij het doen: De Winning Karwij (Vlaams-Brabant) en Boerderij De Lekkerbek (Oost-Vlaanderen). 

Bij De Winning Karwij werken ze biologisch en met een trager groeiend ras. De kippen moeten minimum 80 dagen oud zijn vooraleer ze geslacht worden. Vanaf ze 3 weken oud zijn, lopen ze buiten. Hun voeder is uiteraard ook biologisch en de kippen krijgen ook geen overdosis voer. Zo scharrelen ze ook nog buiten rond en vermijden ze dat de kippen te zwaar worden. Als deze kippen evenveel en even energierijk voedsel zouden krijgen als de plofkippen, dan zouden ze na 80 dagen wel 5 kilo wegen.

Ook bij De Lekkerbek hebben ze trager groeiende kippen zoals de Sasso, Franse naakthals (geel- of zwartpoot) of Bretoense Koekoek. Ze krijgen 10 à 11 weken de tijd om slachtklaar te raken. Ze krijgen veel ruimte in de tijd die ze binnen zitten, krijgen regelmatig vers strooisel en lopen minstens 4-5 weken op de wei. 

Die aanpak loont, want de kippen hebben zelden last van voetzoolletsels of ontstekingen. Het gevolg is dat antibiotica niet standaard aan alle kuikens wordt toegediend en dat de kippen duidelijk beter leven en gezonder zijn. 

Doe je mee?

Gun jij kippen ook een beter bestaan? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY