Wat gebeurt er in de eerste maanden van het jaar op de boomgaard van Rosen Amarás?

9/03/2022

In de boomgaard Rosen Amarás staan citrusvruchten, avocado's, olijven, amandelen en vijgen. Allemaal vruchten die we met de zomer associëren. Maar niet al deze vruchten zijn echte zomervruchten en voor de anderen is er best wat voorbereidend werk nodig. Senne en Rocío zitten dan ook niet stil in deze periode.

hass avocado

Hass avocado

We zijn begonnen met de pluk van de Hass avocado. Deze avocado met geribbelde schil is de bekendste avocado in België. Een Hass avocado is rijp wanneer hij bruin kleurt en je de schil lichtjes kan indrukken.

Wanneer de avocado's bij jullie aankomen zijn ze nog maar pas geplukt. Alvorens je ze kan eten moeten ze nog narijpen. Zeker bij de Hass avocado kan dit wat langer duren. Door het steeltje te verwijderen en de avocado's op een warme plaats te bewaren rijpen ze sneller. 

Amandelbomen in bloei

amandelbomen in bloei

Het is al warm geweest dit jaar: vaak lagen de maxima boven de 20ºC. Zelfs naar Andalusische standaarden is dit warmer dan normaal voor de maanden januari en februari. 

De bloei van de amandelbomen kwam daardoor ook dit jaar weer iets vroeger dan normaal. In onze streek, de Alpujarras, kleurden volledige bergwanden wit en roze door de amandelbloesem in de eerste weken van februari. De bloei van de amandelboom doet een beetje denken aan de bloesem van de japanse kerselaar.

Door de stevige nachtvorst, die in maart in de bergen zeker tot de mogelijkheden behoort, zou een deel van de bloemen dit jaar dus kunnen bevriezen. Dat zou onze oogst drastisch verminderen. Laten we hopen dat het zover niet komt.

Kleine olijfbomen

Naast oogsten waren we de voorbije weken ook bezig met het snoeien van onze boomgaarden. Zowel olijfbomen als citrusbomen worden kort na de oogst gesnoeid. Dit omdat het sap van bomen bij lagere wintertemperaturen veel trager vloeit. Bij het afzagen van een tak verliest de boom dus minder sap en is de schade minimaal.

  stekken olijfbomen

Een deel van de afgezaagde takken van de olijfbomen gebruiken we voor het maken van stekken. Hierbij laten we de afgezaagde takken wortel schieten om er een nieuwe boom uit te groeien. Op deze manier houden we het lokale ras in stand.

 

De stekken planten we eerst in bloempotten. Wanneer ze volgend jaar zijn uitgegroeid tot kleine boompjes verplanten we ze definitief in de grond. Dit seizoen hebben we er heel wat nodig om een boomgaard te vernieuwen die vorig jaar is afgebrand in bosbrand.

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY