Weigewijs combineert passie en wetenschap voor de lekkerste kaas

15/02/2022
kaasproductie

Weigewijs is de ambachtelijke kaasmakerij van Dominique Joos. Dominique heeft een hart voor gezonde bodems, vlinderbloemigen en eigenwijze herkauwers en een passie voor het maken van rauwmelkse kazen. Sinds vorig jaar levert Weigewijs aan de meeste teams in Vlaams Brabant. In januari werd een pauze ingelast. Die pauze heeft Dominique goed gebruikt om na te denken over haar verpakkingen. Want ook daar wil ze graag de meest ecologische keuzes maken. Zonder in te boeten aan de kwaliteit van de producten. We laten Dominique zelf vertellen hoe ze te werk gaat. Je krijgt er direct ook wat tips bij hoe je de kaasjes zelf het best kan bewaren.

Verse kaasjes

De verse kaasjes die je bij Voedselteams krijgt zijn super vers. Ze zijn met de hand geschept en gezouten en worden verpakt in kaaspapier dat het vocht mee opneemt en de kaasjes lekker smeuïg houdt. Soms zijn de kaasjes erg nat. Dan gebruik ik toch een extra papiertje, zodat de kaasjes goed aankomen bij wie ze heeft besteld en de andere producten niet nat maakt. Je kunt die verse kaasjes thuis best in het papier zelf bewaren of in een schoon, glazen bokaal. Eventueel in een plastic doosje.

Gerijpte kaasjes 

Gerijpte kaasjes kun je ook in het papier laten. Heb je ze graag nog rijper, dan kun je ze ook in een gesloten bokaal of doos bewaren. Zelfs in de koelkast kunnen ze verder rijpen. Veeg condensatiedruppeltjes op de rand en het deksel wel weg. Daar houden vooral andere schimmels van: poile de chat, een soort haartjes, of groen/blauwe schimmels. Maar schadelijk zijn ze niet.

Fedda en paneer

Om de fedda en de paneer goed te kunnen vervoeren en langer te kunnen bewaren, verpakte ik ze tot nu toe vacuüm voor Voedselteam-leden. Dat vraagt meer werk en er is meer plastic, zeker bij kleine hoeveelheden van 100g. Ik heb gezocht naar alternatieven maar voorlopig is dat er niet. Verpakken per 200g leek al minder verspilling. Maar misschien minder fijn voor jullie.

Ik heb daarom beslist om voortaan fedda in 2 vormen aan te bieden:
vacuüm in plastic verpakt per 200 gr, en per 100gr. in hetzelfde type papier als de verse kaas. Eet je de fedda vrij snel op, dan kan hij in het papier blijven. Wil je de fedda langer bewaren, dan kan dat perfect in pekelwater: water met 3-6% zout naargelang de smaak die je verkiest.

Paneer zal ik vacuüm blijven verpakken. Deze bakkaas is gepasteuriseerd en daarom veel delicater als het bij witschimmelkaasjes ligt of nat wordt door rauwmelkse kaasjes. Om toch verpakking te besparen zal ik de paneer per 200g verkopen. Thuis kun je ook de paneer goed in pekelwater bewaren.  
Momenteel is er geen paneer te verkrijgen omdat er geen schapenmelk is. De schapen zijn in rust, eind deze maand worden de eerste lammetjes geboren. Dan krijgen zij de eerste melk en naarmate de lammeren ouder worden, wordt er meer gemolken voor de kaasproductie. Behalve zoeken naar ecologischere verpakking, gaf de januaripauze ons de kans om de administratie bij te werken, de nieuwe planning op te maken en webinars over kruidenrijk grasland te volgen bijvoorbeeld.

klavers voor de geiten zorgen voor extra voordelen

Kruiden en klavers voor de geitjes

De diepe wortels van de klavers en kruiden brengen leven in de bodem maar heel wat kruiden en klavers hebben ook een geneeskrachtige functie. Rolklaver en esparcette helpen tegen maag-darmparasieten. Rolklaver zou ook de methaanuitstoot beperken. Het is fijn om te zien hoe steeds meer elementen samenvallen die voor mij de plaats van herkauwers in een gezonde landbouw bevestigen.

De kennis over het belang van gras-klaver kreeg ik 20 jaar geleden mee toen ik werkte bij geitenboer Remy Schiffeleers. Mijn interesse in kruiden en gezondheid kreeg een extra dimensie na een studiedag over kruiden voor dieren, en de rol van bomen voor dieren leerde ik steeds beter kennen dankzij studiereizen agro-forestry.

Hazelaar, haagbeuk en framboos blijken trouwens de meeste mineralen te bevatten en verdienen een ereplaats op een boerderij met dieren. Frambozenblad is namelijk ook heel goed voor jonge koeien die gaan kalveren.

Biodiversiteit en micro-organismen zijn niet alleen ontzettend boeiend en belangrijk. Ze zorgen ook voor heel veel schoonheid en een aangename leefomgeving voor beestjes, planten en mensen. Op het veld of in de natuur zie je dat met het blote oog. Om het biodivers leven op natuurkorstkazen te zien, heb je een microscoop nodig. Of onderzoekers zoals Rachel Dutton die ze voor ons in beeld brengen.

schimmel en bacteriën in kaas

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY