Winterrust voor de geiten, probleem voor de boeren?

9/02/2022

Bij geitenboerderij Eikenhof is het tijdens de wintermaanden wat rustiger voor de boer en de geiten. Geiten stoppen hun melkproductie namelijk twee maanden voor ze lammeren om reserves op te bouwen. Is er dan nog kaas beschikbaar in deze periode? Ja, maar wat minder dan anders.

Aan verse kaas is er in deze periode geen tekort omdat niet alle geiten tegelijk droog staan. En verse kaas vergt minder melk dan vaste kazen. Door slim samen te werken, blijft er heerlijke geitenkaas te verkrijgen, ook tijdens de winter - al is het wat minder. 

Lammetjes

De eerste lammetjes worden verwacht in de tweede week van februari. Vanaf midden januari tot aan de geboorte produceren de geiten geen melk meer zodat ze reserves aanmaken voor hun ongeboren lammetjes. Dat wil dus zeggen dat er tijdens de wintermaanden minder gemolken kan worden en dat betekent dat er te weinig melk is voor productie van vaste kazen. 

Vaste kazen

Om vaste kaas te maken heb je veel liters melk nodig. Gelukkig bewaart vaste kaas langer en is de periode zonder kaas niet zo lang. Maar wat als ook deze voorraad op is, wat momenteel het geval is? Eikenhof doet dan beroep op de voorraad van Het Hinkelspel. Zij leveren de CabriOGand, een biologische geitenkaas van rauwe melk die geproduceerd wordt van melk van onze collega-geitenboeren in Vlaanderen. Deze heerlijke kaas is beschikbaar in ‘natuur’, maar ook in een ‘fenegriek’ en een ‘latino’ versie met lekkere kruiden. 

Heropstart

Wanneer de geiten half februari gelammerd hebben, gaan ze weer uit rust. Het is wanneer de lammetjes er zijn dat ze de meeste melk produceren en dan kan de productie van vaste kazen weer volop starten. Zes weken later, is de vaste kaas gerijpt en klaar voor verkoop. 

Doe je mee?

Eet jij ook liever duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY