Zoetebredero: poëzie met vruchten

22/02/2022

Gerda van Zoetebredero heeft een passie voor vruchten en dat merk je. Ze kan even poëtisch vertellen over de vruchten uit haar tuin als de poëet Bredero die (deels) zijn naam leende aan haar bedrijf. ‘t Kan verkeren!

assortiment zoetebredero

De naam

Een goede naam voor je bedrijf kan soms uit de lucht vallen. Soms zelfs letterlijk. De zoetebredero is namelijk een oud perenras. “Ik heb zo’n oude hoogstamboom in mijn tuin staan op een stuk grond dat we achteraf hebben bijgekocht en waar we heel gelukkig mee zijn. Van die ene boom komen kilos peren af. Alleen: het zijn geen eetperen, je moet ze bereiden. Dat ben ik dan gaan doen, en omdat ik er zoete bereidingen mee maak (en van ander fruit ook meestal zoet) kwam die naam mooi uit”, vertelt Gerda.

Ook de connectie met de poëet is toepasselijk, zegt Gerda. “Bredero's lijfspreuk, die wij nu ook kennen en gebruiken was "'t Kan verkeren", ofwel: het kan veranderen, het leven is wisselvallig. En dat vond ik heel toepasselijk want ik had nooit kunnen denken dat ik dit zou gaan doen in mijn leven of deel van mijn leven. Het leven is wisselvallig.”

De pluk

Vruchten plukken is voor Gerda niet altijd evident. “Als de vlieren in bloei staan, begin ik mijn pluk- en zoektocht. Ik zocht vroeger in de regio bomen waar ik goed aan kon want ikzelf ben vrij klein en heb korte benen. Niet evident om te gaan plukken! Nu heb ik zelf enkele vlieren in mijn tuin, die voor het grootste deel van de vlierproductie instaan."

"Maar ook dat blijft moeilijk. Ik moet mijn man Frank zijn hulp inroepen. Die gaat dan de ladder op en ik wijs tak voor tak aan welke hij mag plukken. Eerst de bloesems. Die moeten juist goed zijn met veel stuifmeel (dat je meestal ook nog in mijn flessen ziet drijven, ondanks dat het gefilterd is). Uiteraard mogen niet alle bloesems geplukt worden, want we willen later nog bessen kunnen plukken. Dat gepluk samen is vaak hilarisch. Ik sta beneden de ladder vast te houden en Frank staat op de ladder. Hij ziet daar andere dingen dan ik van beneden en dat leidt tot grappige instructies.”

vliersiroop

“De vlierbloesem wordt gebruikt in mijn confituren als smaakmaker of met ander fruit - het past heel goed bij de vijgen uit onze tuin - maar ook als siroop om je water en je cocktail een extraatje te geven. De bessen worden gemengd met tijm uit de tuin als winterboost.”

Dulce De Membrillo: een luxeproduct 

Bij Zoetebredero produceren ze ook Dulce De Membrillo, oftewel kweeperenpasta. Een Spaanse delicatesse die je vooral met manchego kaas eet, maar zeker ook als snoepje of bij andere kazen-, charcuterie- en paté-schotels. De pasta wordt altijd bewaard in houten kistjes met Laurier (ook uit de tuin van Zoetebredero), maar is niet gemakkelijk om te produceren.

Gerda: “Dulce De Membrillo is heel veel werk om tot een goed einde te brengen. Het is mijn man die het zware werk doet in de productie van de pasta. Eerst maak ik gewone kweeperengelei, die we ook verkopen. De compote die daarvan overblijft, gebruiken we om de Dulce De Membrillo te maken. We voegen er heel wat bio rietsuiker (ik gebruik deze in alle producten waar ik suiker voor nodig heb) aan toe. En dan moet je roeren en roeren en roeren. Soms drie tot vier uur lang, want het mag niet aanbranden en het moet een mooie pasta worden. Wacht je te lang, dan kan je de pasta niet snijden en is hij te hard. Wacht je niet lang genoeg, dan kan je hem ook niet snijden, want dan is hij te lopend.”

“Wanneer mijn man begint aan de productie, lijkt hij wel weggelopen uit een laboratorium: hij draagt een overal, lange afwashandschoenen, een veiligheidsbril en een keukenkapje rond zijn haar. Dat is nodig, want als de compote op het vuur staat, begint dat hevig te pruttelen. Zo hevig en hoog dat zelfs de muur en het plafond na het maken van de pasta vol spatten hangt en we veel poetswerk hebben."

"Het is ook niet zonder gevaar, al die hete compote die in het rond spat, je kan er brandwonden aan overhouden. En een stijve arm heb je zeker. Daarom is Dulce De Membrillo dus niet goedkoop: het is erg veel en hard werk om te maken en er is altijd maar een beperkte hoeveelheid kweeperencompote. Het is dus een echt ambachtelijk luxeproduct. Gelukkig bewaart het heel erg lang!”

Doe je mee?

Eet jij ook liever duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY