Boerderijbezoek De Schapenmelkerij

1/09/2016
Om zondag 26 juni verzamelden verschillende voedselteams zich om 13u aan de Schapenmelkerij in Brakel, waar we eerst mochten kennis maken met de schaapjes. De perfecte speelplaats voor kinderen natuurlijk, ze wisten niet waar eerst kijken, en de schapen al evenmin! Er werd geknuffeld en geaaid à volonté !

Na dit gezellig onderonsje kregen we uitleg van schapenmelker Willem. Hij vertelde hoe hij en zijn vrouw, Krista, van nul zijn begonnen en na 5 jaar een mooie, rendabele schapenmelkerij op poten hadden gezet. Natuurlijk komt daar enorm veel bij kijken. Zo moeten ze zorgen dat ze het hele jaar door melk hebben en dus de schapen in ‘ploegen’ moeten laten lammeren. Niet alle lammetjes kunnen ze houden, want lammetjes drinken melk en die melk is nu eenmaal nodig om yoghurt en ijs van te maken! Elke stap van het proces wordt berekend en zorgvuldig nagekeken. Krijgen de schapen niet te veel of te weinig eten? Wordt de weide niet te veel of te weinig bemest? Willem haalde met zijn verhaal alle vooroordelen over ‘de domme boerkes’ onderuit.
Ook wilden ze hun reputatie van duurzame boerderij even in de verf zetten. “Onze woning wordt grotendeels verwarmd door warmte die we terugwinnen uit de stalmest en ons jaarlijks elektrisch gezinsverbruik is nagenoeg volledig gedekt door de zonnepanelen op het dak van de stal,” vertelt Willem trots. Het is een kleine boerderij, maar dat is de bedoeling zegt hij. “We hebben de financiële ruimte om uit te breiden, maar ik ben bang dat we dan niet meer op duurzame manier kunnen melken en zuivelproducten maken.”

Na een boeiende uitleg is het tijd om even te proeven van al dat lekkers. Broodpudding, notentaart, taart van rode vruchten en yoghurt gemaakt met hun lekkere, zelfgemaakte schapenmelk! Even werd vergeten dat de hemelsluizen helemaal open stonden. Na een gezellige koffieklets ging iedereen huiswaarts, behalve voedselteam Oudenaarde! Zij zakten langzaam af naar Bos t’Ename voor een gezellige barbecue om hun 1e verjaardag te vieren.

De avondformule was simpel: iedereen nam zijn eigen eten mee, dat werd op tafel gezet en iedereen nam maar wat hij wou! Er stond een grote, lange tafel in een soort stal/ opslagplaats en af en toe kwam Robert, het boerenpaard eens kijken of alles wel in goede banen verliep. De regenwolken hadden -voor even- plaatsgemaakt voor zonneschijn en blauwe hemel en kinderen speelden erop los in de modderplassen. Na een gezellig avondmaal werd er met man en macht opgeruimd en afgewassen. Na een half uurtje zag alles er weer piekfijn uit, of toch piekfijn voor een boerderij. 20.30 u, net op tijd voor de mannen om naar de voetbalwedstrijd België-Hongarije te kijken.
Tekst en foto's door Helena Van Den Driessche, lid VT Oudenaarde

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY