Boerderij De Lekkerbek

Wafelstraat 58 Zwalm
In de mooie streek van de Zwalmvallei vinden we Boerderij De Lekkerbek.

Boer Wim en boerin Katrien kweken er al lange tijd runderen maar dat brengt geen voldoening meer voor het vele werk dat ze er moeten insteken. Ze werken aan schaalverkleining van hun runderstapel en gingen op zoek naar verbreding via de korte keten.

Ze verkopen nu hoevevleespakketten via hun boerderij met succes, maar zochten naar nog extra mogelijkheden om winst te maken. Winst voor hen ja, maar vooral winst voor de natuur en voor de dieren die ze opkweken.
Zo kwamen ze bij kippen terecht als teelt en sinds kort staat er een mobiele kippenstal op hun weide te blinken.

Op die manier kunnen ze werken aan wat ze écht belangrijk vinden: een kleinschalige aanpak waarbij de dieren een volwaardig leven kunnen leiden alvorens op ons bord te belanden. Een dierwelzijn-gerichte aanpak is hun prioriteit. Zo zorgt een perfecte vaccinatie van kippen ervoor dat er geen medicatie in het voeder gebruikt dient te worden.  In de voeding wordt zorg gedragen voor een perfecte balans tussen eiwitten en vitaminen/mineralen want een gezond gevoederd dier geeft volwaardiger vlees. De uitdaging die ze aangaan is niet de minste: in Vlaanderen een gezonde weidekip produceren. 
 
Wat zijn de grote verschillen tussen de gangbare kippenteelt en de kippenteelt op Boerderij De Lekkerbek?
Ten eerste is er de keuze van het ras. Wim en Katrien kiezen voor traaggroeiende, sterke rassen zoals Sasso of Naakthals. Die raskeuze zorgt voor een natuurlijker verloop van een kippenleven en voldoende tijd om op natuurlijke manier in gewicht toe te nemen. Pas na ong. 11 weken zijn de kippen slachtklaar op een gewicht van ±1,6kg. In de gangbare kippenteelt is dat gewicht reeds na 6 weken bereikt…

Ten tweede is er de gezellige en ruime binnenstal waar slechts 11 kippen per m2 worden opgekweekt In de gangbare kippenstallen is dat maar liefst 20 kippen per m2. De kippen lopen op De Lekkerbek op houtschaafsel en niet op een roostervloer. Dat is beter voor de poten, zorgt voor sterkere bottenstructuur en bevordert scharrelgedrag.

Ten derde is er de mobiele buitenstal: de dieren mogen na zes weken binnenstal naar de buitenstal en kunnen daar gedurende 5 weken een echt kippenleven leiden. Ze pikken/scharrelen naar hartenlust van ochtend tot avond op echte grond en in het gras. Er wordt 4m2 buitenruimte voorzien per kip. (Ter vergelijking: in de biologische kippenhouderij wordt 2,5m2 per kip gehanteerd.) Een extra voordeel van de mobiele buitenstal is  dat de kippen niet steeds op dezelfde weidegrond moeten lopen. Zo kan de weidegrond zich rustig herstellen terwijl de kippen op een ander stukje weide zich tegoed doen aan lekkere wormen en insecten. Ook de druk van parasitaire infecties voor de kippen wordt op deze manier tot een minimum herleid.

Ten vierde is er de keuze van slachthuis. Wim en Katrien besloten om samen te werken met Le Moulin De La Hunelle, een vzw die via sociale tewerkstelling aan meer dan 100 personen werkkansen biedt. Op minder dan 50 km van hun deur vinden Wim en Katrien op die manier een rustige, stressvrije, kleinschalige slachterij die met veel zorg en toewijding hun kippen tot een heerlijk eindproduct verwerkt: een braadklare weidekip. Zeg dus niet zomaar "kip" tegen deze culinaire topper!

Via Voedselteams kan ook jij deze kippen nu op tafel toveren. Zo kan je bvb. de Franse Zwartpootkip bestellen. Deze zwart gekleurde vleeskip ("cou nu noir") met een kenmerkende rode hals zonder veren (Naakthals) is goed bestand tegen een heet en vochtig klimaat. De kip groeit zeer traag en geeft zeer fijn vlees. Door haar dun vel krijgt ze een kleine vetlaag die extra smaak geeft. Je kip wordt "consumptieklaar" verpakt in zijn geheel (niet versneden). Ze wordt geslacht op woensdag en blijft vers houdbaar tot uiterlijk zondag. Bij ontvangst op vrijdag is het dus zaak om ze dat weekend op te smullen. Je kan meerdere kippen kopen en deze invriezen - dan blijft je kip nog 3 maanden houdbaar.

 Wim en Katrien horen heel graag van jou wat je vond van de prijs-kwaliteitsverhouding maar vooral van de smaak.
Je kan hen bereiken via email of via hun Facebookpagina.
Meer info over hun bedrijf vinden jullie hier: https://www.boerderijdelekkerbek.be/

Smakelijk!
 
 
Telefoonnummer: 
0473320741

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY