Hoeveslagerij De Vierklaver

Hemelschoot 19 Lokeren
Deze producent is BIO
Deze producent heeft PGS label
De Vierklaver is een hoeveslagerij met een lange geschiedenis die bewust kiest voor natuurlijk vlees en een duurzaam productieproces. Die keuze resulteert in een veestapel bestaande uit het koeienras Blondes d'Aquitaine. Een prachtig blond ras dat 'natuur' uitstraalt. Haar vlees brengt De Vierklaver niet enkel aan de man (of vrouw) via Voedselteams, maar ook via een eigen hoeveslagerij. Daar wordt naast de eigen gekweekte runderen en zelfbereide charcuterie ook vlees van andere duurzame, familiale bedrijven aangeboden.

In kader van Voedselteams levert deze producent aan teams uit Oost-Vlaanderen-Noord.

Bedrijfsportret De Vierklaver

Vandaag rijden we richting Doorselaar in Lokeren om onder een stralende hemel een PGS bezoek af te leggen bij De Vierklaver. We worden er hartelijk ontvangen door Annelies - de boerin. Pieter runt de beenhouwerij en de winkel. De Vierklaver is dus een eenvrouwszaak die vlees levert aan de bio winkel van Pieter.
De huidige Vierklaver – nog steeds op dezelfde locatie - is ontstaan uit een familiebedrijf van  hoogstamfruittelers. De fruitboer (vader van Pieter) werd in 1973 getroffen door geelzucht (vermoedelijk door gebruik van sproeistoffen) en besliste als gevolg van zijn ziekte zijn bedrijf om te schakelen naar biofruitteelt. Het fruit vond de weg niet naar de markt. Hij rooide zijn hoogstammen en schakelde over naar de veeteelt met wit/blauwe runderen. Verder zoekende om zo natuurlijk mogelijk te kunnen kweken heeft hij zijn witblauwe runderen gekruist met een blonde Aquitainestier en na 2 jaar was er reeds aanzienlijke rasverbetering. Het veebedrijf wordt voortgezet door de partner van zijn zoon (Annelies). Hier en daar zie je bij de runderen nog een vleugje grijze kleur.
 
Annelies neemt ons mee tot aan de open stal. Hier staat recht voor ons een prachtige jonge stier en enkele drachtige koeien met hun zo specifieke mooie bruine kleur.
Op de boerderij leven 68 koeien van het ras Blonde d’Aquitaine. Van april tot juni worden een 25-tal kalveren geboren. Daarna blijven de kalfjes tot januari bij de moeder om te zogen. De kalveren/koeien moeten 6 jaar alvorens zij slachtrijp zijn. Dit is een uitzonderlijk lange tijd.
De runderen worden op een zachte natuurlijke manier gewend gemaakt aan de stal want dit is bij wilde dieren belangrijk om ze in de veewagen te krijgen om ze te kunnen verplaatsen naar de natuurgebieden en om ze te kunnen opvolgen als ze aan het kalven zijn. Naar het natuurreservaat wordt ook de os meegenomen die de kudde leidt maar veel zachtaardiger is dan de stier. Om de handelbaarheid van de kudde te verhogen leeft het idee om hun blondes te kruisen met het ras Chianina met een zeer zacht karakter.
Sinds 2016 is de boerderij volledig biologisch. Er worden geen sproeistoffen gebruikt en de dieren de dieren krijgen aangekocht biologisch krachtvoer, vrij van soja. Op de boerderij wordt er voor de dieren hooi en grasklaver geteeld. Voor bio worden 2 grootvee/ha geteld. De boerin voorziet 400 pakken hooi per jaar.
Het grootste deel van het jaar staat de kudde buiten in de weide rond de boerderij ofwel in de natuurreservaten van vzw Durme en Natuurpunt in de buurt.
 
Leuk om te zien waren de nestkasten in de open stal van een steenuil, een kerkuil en een torenvalk én het proefproject konijnenkweek.
 
Het bedrijf heeft 12 ha grond in eigendom, begraast 15 ha natuurgebied en heeft 7 ha in pacht als weide of akker.
 
Op de grote open stal werden recent zonnepanelen geplaatst die ruim voldoende zijn om het bedrijf en de winkel te voorzien van energie en voor de koelcellen.
Een minpuntje is dat de boerderij en de slagerij veel leidingwater gebruikt. Op de weiden hebben de dieren grondwater om te drinken.
De boerin heeft wel plannen om verder te investeren in het herprofileren van de aanwezige grachtenstelsel om het water van de stallen op te vangen en te laten infiltreren. Ook naar buffering en hergebruik kan er nog winst geboekt worden. De Vierklaver heeft ook nog de intentie om de weide verder af te boorden met kleine landschapselementen om zo nog meer diversiteit te creëren. Op een deel van de weiden achter de stal werd al geïnvesteerd in de aanplant van een hoogstamboomgaard die op termijn ook rust en schaduw kan brengen voor de grazende kudde.
De beperkte hoeveelheid mest van de stal wordt gebruikt om te spreiden op de weiden. De zode van de wei wordt om de 6 jaar gebroken. De biologische grasklaver wordt ingezaaid.
 
Na de rondleiding door Annelies neemt Pieter ons mee naar de biowinkel/beenhouwerij.
 
Pieter heeft voor zijn winkel hulp van kok (flexi job) en twee verkoopsters. De charcuterie wordt ter plaatse bereid.
Het rundsvlees van de eigen boerderij heeft een mooie rode kleur en is rijk van smaak. Topkwaliteit. Pieter is fier op zijn ‘côte a l’os’.
Naast verkoop in de eigen boerderijwinkel wordt er ook verkocht aan de voedselteams, op markten en via de eigen webwinkel. Het aandeel voedselteam is ongeveer 15%.
In de winkel wordt ook vlees van andere biologische bedrijven aangeboden zoals varkensvlees van de Lindehoeve, lamsvlees uit Malmedy, kippen van Kemperkip en zuivel van Keymeulen. Bij een bezoek aan de hoevewinkel kunnen eigen potjes meegebracht en gevuld worden. Alles wordt verwerkt, er zijn geen overschotten.
De Vierklaver is ook een zorgboerderij.
 
We sluiten gezellig af op het terras met een interessante babbel over grondbeleid, de voedselteams,…
Producten: 
Telefoonnummer: 
09/348 15 76

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY