Lokale voedselstrategieën
Lokale voedselstrategieën
Voedselteams zet globaal denken om in lokaal handelen. De organisatie stelt een voorbeeld dat het verstarde debat over duurzame landbouw helpt doorbreken.
- Het belang van voedselsoevereiniteit
De eis tot voedselsoevereiniteit is internationaal: dat is het recht van mensen en volkeren op gezond, cultureel passend en duurzaam geproduceerd voedsel, en het democratische recht om het eigen voedsel- en landbouwsyteem in te richten. Voedselteams verdedigt deze eisen in België en in Europa samen met heel wat partners. Voedselsoevereiniteit bekomen we door onze bewuste voedselkeuzes te combineren met bredere mobilisatie en engagement.
- De nood aan een stadsregionaal voedselbeleid in Vlaanderen
Steden die een eigen voedselstrategie ontwikkelen, dat is nog redelijk nieuw maar anderzijds een praktijk die voorzichtig navolging krijgt. Vlaamse stadsregio's zijn een goede schaal om nieuwe voedselsystemen uit te bouwen. Voedsel heeft de kracht om logische verbanden te leggen tussen stad en platteland. We moeten niet alleen de voedselproducenten (boeren en verwerkers) en consumenten beter op elkaar afstemmen, ook de rest van de voedselpraktijken kunnen we op deze schaal organiseren. We willen verandering zien in de primaire productie, de verwerking, distributie, in de groothandel en de korte keten, in aankoop, bereiding en opslag, in consumptie en productie van afval, in de bestuurlijke context van steden en gemeenten.